MAMELE CARE STAU ACASĂ

Acum mulți ani, să tot fie vreo 30 și mai bine, o mamă a decis să renunțe la serviciu pentru a putea avea grijă de copilul ei. Avea o meserie care îi permitea să lucreze acasă, deci tot ce a pierdut au fost anii de vechime. A devenit ceea ce mai nou se numește Work at Home Mom, sau, pe românește, Mamă care Lucrează Acasă.

Totuși, mama aceasta, deși era acasă, nu a STAT. Și-a crescut copilul, a făcut cu el teme, s-a ocupat de treburile casei și de grădină și, pe lângă toate astea, a muncit. Au prins-o de multe ori orele târzii din noapte la mașina de cusut ca să suplimenteze veniturile familiei. Deși unora poate li s-a părut ciudată, exagerată, riscantă decizia ei, ea a știut că așa e mai bine pentru întreaga familie.

Acum ceva mai puțini ani, o altă mamă a decis să renunțe la serviciu pentru a putea avea grijă de copiii ei. A considerat că ei sunt mai importanți decât cele câteva sute de lei pe care le putea câștiga la un serviciu. Sigur, nu o presau prea tare banii. Soțul ei, lucrând în străinătate, câștiga suficient încât să poată întreține familia doar cu salariul lui și a fost de acord ca ea să se ocupe exclusiv de copii și casă.

Nici această mamă nu a STAT, deși nu era o Work at Home Mom. Și-a crescut copiii, trei la număr, le-a supravegheat evoluția școlară, s-a ocupat de treburile casei. Copiii au crescut, încetul cu încetul pornesc pe drumurile lor și vă spun că rar am văzut familie atât de unită, (în ciuda faptului că tatăl lucrează în străinătate și e plecat mare parte din an).

De curând, această mamă a aflat ceva ce nu i-a picat bine. Multora li s-a părut ciudată, exagerată, riscantă decizia ei și au început să o vorbească pe la spate. O consideră leneșă pentru că nu  a fost în stare să lucreze undeva. Asta deși familia ei armonioasă ar trebui să fie un exemplu pentru cei mai mulți dintre noi.

De curând, o altă mamă dragă mie, și-a pierdut serviciul. Nu de mult, să fie cam o lună de atunci. Fiind ruptă deodată de o rutină care-i intrase în sânge, a început să se simtă atât de dezamăgită încât a fost la un pas de depresie. E greu la 40 de ani să o iei de la capăt cu un loc de muncă, să treci din nou prin toate etapele până să te simți stăpână pe ce ai de făcut. În plus, vârsta asta e o vârstă de cotitură nu doar pentru bărbați. E o vârstă în care începi să te întrebi care-ți sunt de fapt prioritățile în viață, o vârstă când simți nevoia de schimbări, de a elimina ce nu te împlinește și de a căuta ceea ce se potrivește sufletului tău. Pentru că realizezi că ești cam la mijlocul vieții și nu mai e timp de pierdut cu lucruri care nu-ți aduc bucurie.

Nu o ajută presiunile celorlalți de a căuta imediat alt serviciu. Nu se simte în stare să facă asta acum, are nevoie de o perioadă în care să se liniștească, să se regăsească, să se redefinească în noua ei realitate. Dar puțini sunt cei care o înțeleg iar presiunile din partea familiei și prietenilor sunt mari. Lumea pur și simplu nu-și imaginează cum să te complaci în a STA acasă când ceea ce TREBUIE să faci e să cauți neapărat să te angajezi. Oriunde, nu contează, doar să ai un serviciu.

Ei bine, tot ce-și dorește mama aceasta este să aibă răgazul de a se simți capabilă să lucreze din nou într-o instituție. Banii nu o presează. Soțul ei câștigă suficient încât să poată susține familia, așa că a susținut-o să ia o pauză.

Nici mama asta nu STĂ, deși nici ea nu e o Work at Home Mom. Are grijă de copilul ei. Se luptă să nu pice în depresie, se mobilizează zilnic să se ocupe de treburile casnice, chiar dacă nu face totul perfect. În plus, face față zilnic presiunilor celor din jur cărora li se pare  ciudată, exagerată, riscantă decizia ei. Ea e convinsă că asta e cel mai bine acum pentru ea și familia ei.

Eu am lucrat mereu acasă. Când am terminat prima facultate, traducerile au fost soluția cea mai bună pentru mine și nu am stat prea mult pe gânduri. Nu știu ce înseamnă să ai un program fix de lucru, dar știu ce înseamnă să lucrezi la ore mici din noapte pentru a termina o traducere la termen. Nu știu ce înseamnă să te supui voinței unui șef. Dar știu ce înseamnă să răspunzi în fața clienților pentru greșelile pe care le faci din neatenție sau oboseală.

Când am devenit mamă, am devenit automat și Work at Home Mom. A fost ceea ce mi s-a potrivit și nu aș schimba asta pentru nimic. L-am putut vedea pe David crescând sub ochii mei, acum o văd pe Eliza și toate progresele ei zilnice.

Multă lumea nu a înțeles decizia mea de a evita un sistem de muncă cu program fix. Multora li s-a părut ciudată, exagerată, riscantă decizia mea. Am fost considerată leneșă, deși lucrul acasă nu înseamnă nicicum a STA.

Pentru că nu, nu STAU. Lucrez ca să-mi pot întreține familia, am grijă de copii, am grijă de casă. Poate că nu mă înscriu în standardele altora despre ce înseamnă asta, dar fac tot ceea ce pot să mă înscriu în standardele mele. Și eu am perioade în care mă lupt să nu pic în depresie. Și eu lupt cu oboseala, cu faptul că nu tot ceea ce se întâmplă în viața mea îmi place, că nu pot lucra ceea ce m-ar împlini cu adevărat. Am zile când mă simt copleșită și mă prăbușesc cu capul în pernă fără să am putere nici măcar să plâng și zile când ceva din mine se luminează și mă înalță și fac totul cu ușurință și bucurie. Dar, indiferent de starea mea, mă mobilizez să îmi termin la timp traducerile, să hrănesc și să îmbrac copiii, să țin sub un minim de control curățenia în casă.

Așa că nu, mamele care stau acasă de fapt nu stau. Ele muncesc la fel de mult ca cele care lucrează în afara casei. Nu le judecați. Iubiți-le, admirați-le, încurajați-le! Au nevoie de asta la fel de mult ca și celelalte mame.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s