SUNT CAPABILI SĂ ÎNVEȚE SINGURI

Când David era mic, eram nerăbdătoare să îl învăț despre culori, forme, cifre, litere etc. Am cumpărat jocuri peste jocuri. De sortare, de asociere, de memorie, tot ce mi se părea educativ. Majoritatea au rămas uitate. El a avut jocurile lui în care insista să intru și eu, dar care pe mine mă plictiseau grozav. A învățat până la urmă și culorile, și formele, și cifrele și tot ce a mai avut de învățat. Când a fost el pregătit să le învețe.
Cu Eliza nu am avut nici timp nici răbdare să aprofundez prea mult subiectul învățării. Jocurile noastre sunt mereu improvizate, ea explorează mult de una singură, insistă rar să o însoțesc în jocuri. Mergem mult pe invitație la joacă, fără să-i dau indicații cum să folosească ce obiecte are la dispoziție. Și își face jucării din te miri ce. 
Mă uitam pe profilurile altor mame și la copii de vârsta Elizei și mi se strângea un pic inima gândindu-mă că am eșuat în a o învăța ce ar fi trebuit să știe până acum.
Azi, însă, ea mi-a demonstrat că nu-i musai să o învăț eu. Atunci când e pregătită să integreze o informație, învață singură.
Se juca cu niște piese de la un joc de-al lui David. Un cartonaș cu cerculețe colorate și niște pioni colorați și ei. La început a potrivit la nimereală pionii pe cerculețe. Apoi a început să caute să potrivească pionul și cerculețul de aceeași culoare. Și nu a greșit nici măcar o dată. Fără ca eu să fi jucat vreodată cu ea vreun joc de asociere.
Azi mi-a venit inima la loc și mi-am reîntregit încrederea în instinctele mele. Copiii învață când sunt pregătiți să o facă și cred că dacă învață singuri, dacă descoperă măcar din când în când singuri asocieri, eventual doar cu o ușoară îndrumare din partea noastră, vor putea face acest lucru și mai târziu, în situații care nu țin de joacă, atunci când noi nu vom fi alături de ei să le arătăm ce au de făcut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s