CHITARA

20181006_192109

Una dintre obsesiile mele, să le zicem așa, este faptul că îmi doresc foarte mult ca David și Eliza să să învețe să cânte la cel puțin un instrument.

Eu nu am cultură muzicală. Părinții mei nici nu s-au priceput, nici nu au avut posibilitatea să-mi ofere ocazia de a cânta la un instrument, de a intra într-un mediu în care să învăț câte ceva despte muzică. Am ascultat mereu ce era la radio, mi-am cumpărat casete cu muzică de diferite tipuri, în funcție de ce-mi suna mie bine. Din fericire, pe vremea mea se dădeau la radio cam toate genurile și am prins câte ceva din fiecare.

De aceea nici eu nu știu cum să le structurez copiilor activitățile muzicale, dar cred că nici nu e nevoie să fac asta. După ce am citit diverse articole, am decis să nu mă stresez pe tema asta. Nu mai am articolul, dar mi-a rămas în minte povestea unui compozitor de la Hollywood, care, la bază nu are nicio cultură muzicală structurată. Nu a făcut niciodată cursuri, mult timp nu a cunoscut notele. A avut, însă, acces la diverse instrumente muzicale și a ordonat sunetele după cum îi sunau mai bine. Apoi a descoperit tehnologia care l-a ajutat să transpună mai ușor în note ce avea el în minte și așa a ajuns să compună coloane sonore pentru filme celebre. Nu mă întrebați cine e, nu am reținut decât ideile care mi-au atras atenția în toată povestea lui.

Am decis, deci, să le pun copiilor la dispoziție instrumente cât mai variate, pentru a putea experimenta singuri lumea sunetelor și să caut variantele cele mai conevabile de a participa la cursuri de inițiere în utilizarea unora dintre aceste instrumente.

De-a lungul anilor, am cumpărat un set de instrumente de percuție, cel mai ușor de folosit de copiii mici și care au înlocuit  capacele de la oale, un xilofon din lemn și un flaut. Dar era mult prea puțin față de ce aveam eu în gând.

Acum 2 ani, David a mers la lecții de pian. S-a înțeles foarte bine cu doamna profesoară și îi plăcea foarte mult. Din păcate, pentru bugetul meu, lecțiile erau mult prea scumpe, așa că am renunțat.

După un an de pauză, am decis să caut informații despre cercurile de la Palatul copiilor. Întreaga mea copilărie și adolescență e legată de Palatul acesta și, dacă eu nu am îndrăznit să merg la cercurile de muzică (fiind convinsă că nu am talent), pentru copiii mei mi se pare o variantă minunată.

David și-ar fi dorit să învețe să cânte la saxofon, deoarece și tatăl lui a cântat la acest instrument în copilărie. Doamna profesoară a spus că în viitor va avea și saxofon, dar pentru moment ne recomandă chitara. Zis și făcut, David s-a înscris la cercul de chitară.

Un hop a fost cumpărarea instrumentului. Ni s-a recomandat chitară Hora, care nu e chiar cea mai ieftină, dar, după diverse discuții cu oameni pricepuți în domenii și o scurtă căutare pe net, am găsit și varianta cea mai convenabilă.

I-am cumpărat acest set, care cuprinde tot ce are nevoie pentru început. David e încântat, mai ales după ce doamna profesoară s-a arătat încântată că am cumpărat chitara recomandată de dumneaei.

Acum… dacă i-am luat lui David instrumentul dorit, nu puteam s-o neglijez pe Eliza, nu? Pentru ea nu am făcut mari investigații. Îmi era clar că nu vreau instrumente de jucărie. Îmi e important ca sunetele să vină dintr-un instrument real, dar nici nu voiam să-i cumpăr o chitară. Cea mai mică chitară tot e mare pentru ea.

Așa că i-am cumpărat o Ukulele, care i s-a lipit instant de mână, iar copila e absolut încântată când stă alături de David, e foarte atentă la mișcările lui și amândoi zdrăngăne de zor.

Pentru mine, cumpărarea acestor două instrumente e o mare mulțumire sufletească. Provocarea financiară a fost mare. Am amânat niște cheltuieli (îmi voi rezolva problema cu stomatologul luna viitoare), am amânat plata unor datorii, dar mă bucur că am făcut-o. După mulți ani în care astfel de investiții mi se păreau imposibile, faptul că am reușit să pun cap la cap bănuții strânși și să adun suma necesară, mi-a dat o minunată stare de bucurie și încredere că în viață se pot întâmpla și lucruri frumoase.

Nu ne oprim aici. Mai am în minte câteva instrumente pe care vreau să le achiziționez atunci când voi putea investi în ele.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s