BĂTAIA E RUPTĂ DIN RAI

Când David era mic, ca orice părinte, m-am confruntat cu diverse concepții despre creșterea copiilor. A fost prima perioadă din viața mea când nu am mai încercat să împac pe toată lumea și mi-am impus principiile și valorile. Recunosc, nu am putut fi mereu diplomată, ceea ce a dus la conflicte, dar mi-am asumat și îmi voi asuma mereu acest fapt.

Unul dintre lucrurile la care am ținut mult a fost eliminarea agresivității fizice. Nu am făcut-o dintr-o dată. Din păcate m-am lăsat purtată de ispita de a educa cu câte o palmă și voi regreta mereu acest lucru. Am decis, însă, să nu-mi mai lovesc vreodată copiii atunci când am văzut efectul agresivității mele (oricât de retinută ar fi, o palmă este și va fi mereu o formă de agresivitate fizică) asupra lui David si transformarea lui nesperat de pozitivă atunci când i-am promis clar si răspicat, că nu-l voi mai lovi vreodată, oricât de supărată aș fi Avea 2 ani atunci, iar din acel moment relația noastră a pornit pe un drum mult mai armonios.

Una dintre concepțiile care mi-au fost fluturate pe sub nas în acele vremuri era aceea că bătaia e ruptă din Rai. Am replicat mereu că da, este ruptă. Adică e eliminată, exilată, alungată din Rai. Raiul însuși a îndepărtat-o iar noi ar trebui să facem la fel. Sunt atâtea alte moduri frumoase în care poți modela un copil!

Când David avea vreo 5 ani, am găsit un fragment frumos scris de Maica Siluana. Mi l-a amintit azi Facebook:

Da, da! Bătaia e ruptă din Rai, adică este despărțită prin rupere de iubirea și respectul care caracterizau relațiile umane înainte de căderea protopărinților noștri. Iar iluzia că bătaia ar putea naște iubire este o formă ascunsă a criminalității umane. Bătaia, în acest sens, este născută din iadul din inimile oamenilor

În toate discuțiile pe tema asta, spun mereu că David m-a învățat să îmi depășesc limitele și în privința aceasta. Până la urmă, bătaia nu are nimic de-a face cu copilul pe care-l pedepsim astfel, dar are totul de-a face cu noi, adulții, cu limitele și impulsurile noastre pe care nu le putem depăși. E o dovadă de slăbiciune a noastră.

Știu, când spun asta altor părinți, mai nuanțat sau mai direct, nu le pică bine. Îi înțeleg. Voi susține însă, mereu, că bătaia nu are ce căuta în educarea copiilor.

O mențiune:

O singură dată am mai folosit agresivitatea fizică asupra lui David, când avea vreo 10 ani și mă sfida provocându-mă, într-una dintre multele lupte ierarhice din acea perioadă, în care voia să-mi demonstreze că-mi este superior fizic. Să nu fi reacționat atunci ar fi însemnat, din punctul meu de vedere, să îi confirm că are dreptul să fie agresiv ori de câte ori nu îi convine ceva, inclusiv cu mine. L-am trântit atunci în zăpadă, fără nici cea mai mică greutate și l-am țintuit acolo până când a abandonat lupta. I-am dat răgaz să se calmeze și i-am spus că îl aștept în casă să vorbim despre ce s-a întâmplat. Apoi, cu câte o cană de ceai cald în față, i-am spus așa:

-Eu nu te lovesc nu pentru că aș fi slabă și nu aș putea să te bat. Dimpotrivă, așa cum mă vezi, mică de statură și aparent fragilă, sunt puternică și aș face față și unor bătăi cu bărbați maturi mai înalți și mai puternici decât tine. Poate nu i-aș dovedi, e adevărat, dar aș putea să-i rănesc. Totuși, nu consider normal ca într-o familie să fie astfel de relații. Nu îmi doresc o familie în care să ne batem. Îmi doresc o familie în care să găsim moduri pașnice de a ne înțelege. Pot oricând să te bat atunci când nu îmi convine cum te comporți, dar ALEG să nu o fac și să rezolv problemele în alt mod. Ceea ce suntem în viață este rezultatul alegerilor noastre. Eu aleg să fiu un om care nu lovește. Mi-aș dori ca și tu să faci această alegere atât în familie cât și în afara ei.

De atunci David nu m-a mai provocat niciodată în acest fel și nici în relațiile cu prietenii lui nu este agresiv fizic..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s