45

Când eram de vârsta copiilor din clasa mea, 40 de ani mi se păreau bătrânețe curată. 45 nu mi-i puteam imagina.

Acum știu că e vârsta cea mai frumoasă, când te bucuri de toată experiența acumulată în trecut. Au trecut crizele și tumultul vârstelor tinere, lucrurile se așază de ceva timp și în interior și în exterior, acum te bucuri de așezarea aceasta. Copiii au crescut și dormi mai bine noaptea, mintea parcă ți-e mai limpede. Gândirea e alta. Entuziasmul planurilor noi e însoțit de precauție sau putem chiar să îi spunem înțelepciune. Parcă nu te mai arunci în fapte așa cum o făceai la 20. Rumegi ideile și selectezi. Și, foarte important, încă îți faci planuri de viitor și lucrezi pentru realizarea lor.

Vorbeam ieri cu mama despre planurile pentru căsuța de la țară. Cum facem, cum le aranjăm, ce și când renovăm. Îmi spune:

– Până apuci să le faci pe toate copiii tăi vor crește. Cred că o să le faci pentru nepoți.

Pentru nepoți să fie, dacă așa vrea Dumnezeu. Sau poate pentru alți copii care ne vor trece pragul între timp. Sau poate copiii mei, crescând, se vor implica și vor finaliza proiectul.

Nu e ușor să pornești și să lucrezi la un plan ca cel pe care îl am eu în minte. E nevoie de timp și resurse. Primii pași în orice proiect sunt lungi și dificili. Următorii devin mai ușori. Deocamdată încă suntem la început, dar înaintăm. Asta e cel mai important.

În ochii unora sunt încă destul de naivă încât să cred cu înverșunare în frumusețe și bunătate și să nu dau foarte mare atenție răutăților. Prefer să rămân naivă și să văd frumusețea oamenilor din jurul meu, iubirea și bunătatea pe care ei le răspândesc și care îmi dau mie libertatea de a fi ca ei.

Vă las motto-ul clasei mele, versetul pe care îl cântăm la devoționalul de dimineață cât de des simțim că avem nevoie de el. Repetați-l și voi, când vă simțiți apăsați, nedreptățiți, copleșiți. Încrustați-l adânc în sufletele voastre și veți vedea cum deveniți voi înșivă punct de plecare pentru schimbarea pe care o doriți în jurul vostru.

FIȚI BUNI UNII CU ALȚII, MILOȘI ȘI IERTAȚI-VĂ UNUL PE ALTUL. Efeseni 4:32 

Lasă un comentariu